Zielzorg in de zakenwereld

Zielzorg in de zakenwereld. Wat is dat? Waar is het goed voor? Hoe werkt het?

Willem Arie den Hertog - 27 februari 2023


Zielzorg betekent de tijd nemen om stil te staan bij levensvragen. Wat is de betekenis van mijn leven? Waar leef ik voor? Hoe verhoud ik mezelf tot leven, dood, liefde en relaties? Dat zijn doorgaans vragen voor het privédomein. Na werktijd kun je zoeken naar levensrichting, houvast en betekenis. Die strikte afbakening is wonderlijk. Werk is immers vervlochten met je totale menszijn. Werken betekent interactie tussen lichaam, geest en ziel. Niet alleen je hoofd, schouders, knie en teen, maar ook je diepste verlangens en overtuigingen zijn in het geding. Ze bepalen de mate waarin je arbeidsvreugde en levenszin ervaart.

Zo bezien lijkt structurele zielzorg binnen bedrijfsmuren volstrekt logisch. Toch is de praktijk anders. Misschien heeft dat te maken met doorgeslagen rendementsdenken. Bedrijfsartsen, fysiotherapeuten en psychologen zijn vaak gericht op 'reparatie' van lichaam en geest door therapieën en medicijnen. Het is de bedoeling om je zo snel mogelijk op de been te helpen zodat je weer aan de slag kunt.

Zielzorg werkt wezenlijk anders. Zielzorg is een traag proces van leven bevragen en richting bepalen. Zielzorg is niet probleemoplossend, maar gericht op verdieping, verrijking en verbreding van leven. Dat lijkt haaks te staan op culturen die draaien om efficiency en rendement. Maar niets is minder waar, want zielzorg genereert een eigensoortige winst. Het is een vorm van immateriële winstoptimalisatie; vermogensgroei voorbij cijfers, carrière en status. Dat zal de zakenwereld verrijken.